“Powinno się być dobrym jak chleb,
Powinno się być jak chleb,
który dla wszystkich leży na stole,
z którego każdy może kęs dla siebie
ukroić i nakarmić się,
jeśli jest głodny.” (św. Brat Albert)
Szkoła Podstawowa 321 w Warszawie już po raz piąty włączyła się w obchody Święta Chleba, które na stałe wpisało się w kalendarz uroczystości szkolnych. Również w tym roku, pomimo panujących obostrzeń i wielu ograniczeń, organizatorzy wraz z uczniami i nauczycielami dołożyli wszelkich starań aby ten dzień był wyjątkowy, aby dzieci mogły zobaczyć, posmakować, dotknąć i poczuć zapach ziaren oraz świeżego pieczywa.
Uczniowie klasy 6d wraz z wychowawczynią wprowadzili społeczność szkolną w świat pieczywa zapraszając nas na filmik, podczas którego zamienili się w prawdziwych piekarzy i pokazali czym specjalizuje się ten zawód – film [link]
Okazuje się, że pieczenie chleba w domu jest coraz bardziej popularne – mogliśmy się o tym przekonać dzięki nadesłanym przez naszych uczniów filmików pt. “Moja mała piekarnia w domu”, podczas których dzieci ze swoimi rodzinami zamieniali kuchnie we własne piekarnie i podzielili się z nami przepisami na pyszne, domowe wypieki – Wirtualna Książka Kucharska [link]
Korytarze naszej szkoły tego dnia wypełnione były plakatami związanymi z chlebem, które wykonywali uczniowie. Zarówno ilość prac oraz jakość wykonania była zadziwiająca. Pod hasłem „Głowy do góry zadzieramy
i oczami chlebki podziwiamy” nauczyciele wraz z uczniami podziwiali pięknie wykonane prace plastyczne. Na uczniów, którzy pamiętali o założeniu czapki kucharskiej czekała miła niespodzianka: “Kto w czapkę kucharską lub piekarza ubrany ten w piątek 16.10 jest niepytany”.
Uczniowie klas młodszych dzięki wykorzystaniu nowych technologii mieli możliwość odwiedzenia Muzeum Chleba i poznania sposobu wyrabiania chleba w dawnych czasach.
Poszczególne klasy na lekcjach języka polskiego, godzinie wychowawczej włączyły się w obchody Dnia Chleba:
– klasa 7d prezentowała filmiki oraz zdjęcia związane z chlebem, uczniowie wymieniali się przepisami na chleb i bułeczki , częstowały własnymi własnymi wypiekami oraz wykonywali smaczne, zdrowe kanapki;
– klasa 5b wraz z wychowawcą wykonywała czapki kucharskie, dzięki czemu cała klasa zyskała niepytanie w dniu Chleba;
– Klasa 4e na godzinie wychowawczej robiła kanapki (każdy ze swoich produktów z zachowaniem zasad bezpieczeństwa). Uczniowie rozmawiali na temat różnych rodzajów pieczywa oraz z czym najzdrowiej go jeść. W miedzy czasie odbyła się projekcja filmu „Od ziarenka do bochenka” . Uczniowie omawiali różnice między pieczywem z marketów (ciasto mrożone) a pieczywem z piekarni. Podjęty był również temat pieczenia chleba w domu z wykorzystaniem odpowiednich urządzeń. Wychowawczyni klasy opowiedziała dzieciom różne ciekawostki związane z chlebem, które niejednokrotnie zdziwiły uczniów. Wspólne spożywanie posiłku było dla wszystkich dużą przyjemnością oraz dobrym zakończeniem dnia.
– klas 6a piekła chleb;
– klasa 3 b wykonała plakaty n/t Dzień Chleba. Dzieci pracowały w grupach i wykonały siedem bardzo ładnych i pomysłowych prac, które można było podziwiać na korytarzu szkolnym;
– klasa 3a i 3c wykonywała plakaty oraz degustowała zdrowy chlebek. Dzięki filmikom edukacyjnym uczniowie doskonale potrafią powiedzieć etapy powstawania chleba;
– klasy 2a i 2d zrobiły pyszne, zdrowe, kolorowe kanapki;
Nasza świetlica szkolna również prężnie włączyła się w obchody Dnia Chleba, które miały na celu propagowanie zdrowych właściwości chleba oraz zachęcenia wszystkich do zdrowego trybu życia. Uczniowie w czasie zajęć:
– zapoznali się z treścią opowiadania „Smaczna, pouczająca i zdrowa historia…chlebowa”,
– utrwalili etapy powstawania chleba „od ziarenka do bochenka”,
– poznali pracę różnych zawodów zaangażowanych w wypiekanie chleba,
– rozwiązywali krzyżówkę z hasłem „Szanuj chleb”,
– poznali przysłowia związane z chlebem,
– malowali, wycinali, przyklejali różnorodne rodzaje pieczywa, które zostały zgromadzone w dwóch narysowanych koszykach,
– dekorowali salę świetlicową wykonanymi pracami podczas zajęć,
– uczniowie zostali zaproszeni na degustację zdrowego pieczywa.
Uwieńczeniem świętowania Dnia Chleba był uroczysty konkurs „Tajemnice chleba”, w którym wzięli udział reprezentanci poszczególnych klas. Na sali patio unosił się piękny zapach zdrowego, ciemnego pieczywa oraz różnych intensywnych przypraw dodawanych do wypieków. Uczniowie w atmosferze szacunku do pieczywa mieli możliwość skosztowania różnych rodzajów chleba oraz zmierzyli się z testem dotyczącym wiedzy o chlebie.
Cały konkurs był bardzo mile wspominany przez uczniów a degustowane chleby rozbudziły kubki smakowe naszych uczniów.
Najsilniejszymi ogniwami okazali się Maciek Rudziński 4a, Basia Banasik 5b
Julia Pełka 6c, którzy swoją wygraną zapewnili klasom niepytanie w poniedziałek 19.11.2020 r.
Obchody Święta Chleba wnoszą do naszej szkoły dużo pozytywnej energii i wspólnych działań. Wśród uczniów promowany jest zdrowy styl życia i potrafią one wyjaśnić różnice pomiędzy różnymi rodzajami chleba. Podczas różnych działań wzmacniamy szacunek do chleba oraz motywację do dzielenia się nim z innymi.
Dziękujemy za wspólnie spędzony czas
Organizatorzy:
A. Chmiel, K. Dzwonowska, A. Kołakowska, P. Śliwka, A. Ukleja, E. Zielińska-Siwek, B. Szymańska
Galeria [link]
Tekst: A. Kołakowska
Zdjęcia: K. Dzwonowska, M. Karkocha, H. Sółkowska, E. Zielińska-Siwek, A. Ukleja, U. Wojtaszek, A. Warda i wychowawcy świetlicy