tel.: 22 836 39 78
sekretariat.zsp7@eduwarszawa.pl

Światowy Dzień Jabłka w szkolnej świetlicy

Jabłka, to jedne z najbardziej popularnych, a zarazem najzdrowszych owoców na świecie.  Są bogate w witaminy i minerały, a także mają niski indeks glikemiczny. Za sprawą wysokiej zawartości błonnika zapewniają na dłużej sytość, usprawniają trawienie, dbają o zdrowy układ pokarmowy,  wzmacniają serce, zapobiegają chorobom układu krążenia, mogą zmniejszyć ryzyko astmy i  cukrzycy, wzmacniają odporność, a nawet chronią przed niektórymi nowotworami. Jabłka mogą być spożywane na surowo, ale także przetwarzane w soki i napoje, duszone i pieczone. Warto wiedzieć o nich więcej, stąd pomysł obchodzenia Światowego Dnia Jabłka, przypadającego na 28 września, w szkolnej świetlicy.
W „Dniu Jabłka”, oprócz informacji na temat właściwości tych owoców, dzieci dowiedziały się także jak się je uprawia, dlaczego warto jeść jabłka ze skórką oraz dlaczego trzeba je koniecznie umyć przed spożyciem. Nie zabrakło także zabaw z wykorzystaniem jabłka oraz prac plastycznych o tej tematyce.
Zapraszam do obejrzenia galerii zdjęć.

Galeria [link]

Tekst: A. Korzeniewska
Zdjęcia: nauczyciele świetlicy

TABLICA AKTUALNOŚCI
ZOBACZ WSZYSTKIE
Skip to content