31 marca to Światowy Dzień Budyniu. Ten popularny deser, którego odmienna nazwa to „kisiel mleczny”, może stanowić deser serwowany obok popołudniowej herbatki, jednak sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Dawniej przygotowywany był z mleka, żółtek, cukru, masła, mąki i doprawiany wanilią. Obecnie zazwyczaj jego podstawą w typowej, szybkiej wersji serwowanej na co dzień jest mleko i skrobia ziemniaczana – do tego dochodzą substancje smakowe i cukier.
Ponieważ w szkolnej świetlicy nie ma odpowiednich warunków na gotowanie budyniu, a dodatkowo- niektóre dzieci mogą być uczulone na jego składniki, w klasie IA odbyły się warsztaty, podczas których uczniowie wykonali prace przypominające konsystencją budyń, ale służące nie do jedzenia, a do zabawy- SLIME. Do ich wykonania potrzebowaliśmy maki ziemniaczanej, płynu do naczyń i kolorowych farb. Zapraszam do obejrzenia galerii zdjęć, gdzie znajduje się relacja z etapów powstawania naszych budyni.
Galeria [link]
Tekst i zdjęcia: A. Korzeniewska