Dynia- warzywo przez lata właściwie zapomniane, w ostatnim czasie zaczęło pojawiać się często na polskich stołach. I słusznie, bowiem jest to produkt uniwersalny, o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodać można do sałatki lub ciasta, a oleju przygotować dressing do sałatki. Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Warto zatem docenić to warzywo.
Wspaniałą okazją na zachęcenie dzieci do próbowania dyni pod różnymi postaciami, jest właśnie „Dzień dyni”, przypadający na 31 listopada. Oczywiście zajęcia świetlicowe, to nie tylko nauka, ale także świetna zabawa, dlatego, oprócz poznania właściwości i zastosowań dyni w kuchni, dzieci brały także udział w warsztatach plastyczno-technicznych. Dzień dyni był dniem bardzo kolorowym i bardzo wesołym.
Galeria [link]
Tekst: A. Korzeniewska
Zdjęcia: A. Korzeniewska, M. Krzysztyniak, K. Wojdyna