tel.: 22 836 39 78
sekretariat.zsp7@eduwarszawa.pl

adres do e-doręczeń:
AE:PL-25857-28559-DVFWV-19

Święto Chleba w ZSP7 w Warszawie

W naszej szkole już po raz szósty obchodziliśmy Dzień Chleba, który powstał z inicjatywy  Fundacji Dobre Życie. Ta ogólnopolska kampania ma na celu zwrócenie uwagi na symbol chleba oraz podniesienie świadomości na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami. Ważne jest również podkreślenie odżywczych i zdrowotnych walorów chleba.
Wzięcie udziału w kampanii to jednocześnie przywrócenie znaczenia symbolu chleba, umocnienie szacunku do niego i ludzi pracujących nad jego powstaniem oraz zwracanie uwagi, jakie znaczenie dla zdrowia ma świadome wybieranie żywności. Tydzień chleba w szkole może być okazją, by zastanowić się nad swoją dietą, uważniej wybierać produkty w sklepie i zacząć troszczyć się o swoje zdrowie.

Zarówno młodsi jak i starsi uczniowie mieli możliwość wziąć udział w kilku ciekawych aktywnościach:

  • Przygoda detektywistyczna w poszukiwaniu porozwieszanych w szkole kodów QR, które kryły różne ciekawostki związane z naszym szkolnym świętem.
  • Rozwiązywanie zadań na platformie LearningApps dostosowane do poziomów nauczania. Uczniowie mieli możliwość zmierzyć się w różnych zadaniach dotyczących zdrowego żywienia, znajomości powstawania chleba, jego rodzajów oraz wartości odżywczych.
  • Moja zdrowa śniadaniówka – uczniowie wykonywali fotografie swoich śniadaniówek przez cały tydzień a następnie wykonywali kolaż, który był zaprezentowany na ekranie w głównym holu szkoły. Zdjęcia posiłków przypominały śniadania z najlepszych restauracji ze zdrowym żywieniem. Różnorodność produktów, estetyka przygotowania oraz walory zdrowotne to główne atuty przygotowanych prac. Mamy ogromną nadzieję, że nasi uczniowie faktycznie spożywają tak zdrowe i pełne witamin posiłki a ci, którzy jeszcze tego  nie robią mogli zainspirować się i zmienią nawyki żywienia bo przecież w zdrowym ciele zdrowy duch [link do zdjęć śniadaniówek]
  • Uczniowie klas młodszych wykonywali ćwiczenia grafomotoryczne, wzrokowe oraz słuchowe z tematem przewodnim – chleb. Dzieci oglądały ciekawy wywiad z piekarzem, który wiele lat zajmuje się wypiekiem chleba. Ćwiczeń, piosenek, rozmów o tematyce pieczywa, zarówno w naszym kraju jak i w innych państwach, nie było końca. 
  • Uczniowie mieli możliwość obejrzeć prezentacje multimedialną dotyczącą tematyki chleba – jego pochodzenie, walory odżywcze, poznać rodzaje pieczywa w różnych zakątkach świata. 
  • Na wejściu do szkoły społeczność szkolną witały bukiety zbóż oraz ziarna.

Jak co roku również w obchody włączyła się świetlica szkolna, która świętowanie rozpoczęła od wysłuchania opowiadania „Smaczna, pouczająca i zdrowa historia … chlebowa’’. Po wysłuchaniu tej historii, dzieci wymieniały różne rodzaje pieczywa i narysowały je na kartkach. Gotowe prace, pokolorowane i wycięte chleby, bułki, rogale itp., znalazły swoje miejsce w wiklinowym koszu. Następnie odbyły się rozmowy o tym, co oznacza przysłowie „Bez pracy nie ma kołaczy”. To stare polskie przysłowie, przypomina nam, że tylko praca i wytrwałość w działaniu prowadzą nas do celu. W dalszej części zajęć  uczniowie rozwiązywali krzyżówkę z hasłem „Szanuj chleb!”. Hasło tej krzyżówki było zachętą do odpowiedzi na pytania: „Dlaczego powinniśmy szanować chleb?”, „Co można zrobić z czerstwym chlebem?”. W wypowiedziach dzieci podkreślały, jak ciężka jest praca rolników, jak również praca wielu innych ludzi, dzięki którym spożywamy nasz codzienny chleb.   

Uczniowie klasy 2e oraz 2a wybrali  się do Kawęczyna na warsztaty „od ziarenka do bochenka”. Obserwowali stary młyn, skansen oraz poznali sposób wytwarzania chleba. Mieli możliwość obejrzeć  stary piec do pieczenia, rodzaje zbóż, starą sale lekcyjną oraz z bliska przyjrzeć się pracy kowala.

Cała akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem uczniów, nauczycieli i  rodziców oraz wpłynęła na  podniesienie świadomości wartości odżywczych chleba na zakwasie, a także zdrowego żywienia.
Dzień Chleba był okazją, aby zastanowić się nad swoją dietą, uważniej wybierać produkty w sklepie, dokładniej czytać etykiety, by po prostu zacząć się troszczyć o swoje zdrowie bo przecież już Hipokrates sformułował maksymę „Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek żywnością”.

Galeria [link]

Organizatorzy: A. Chmiel, K. Dzwonowska, A. Kołakowska, A. Ukleja, U. Wojtaszek, E. Zielińska-Siwek

TABLICA AKTUALNOŚCI
ZOBACZ WSZYSTKIE
Skip to content